عبور تراكتور از چشمه باداب سورت

نجمه جمشیدی چشمه‌ باداب سورت يكي از اين آثار است كه به‌دليل بي‌توجهي به آن در حال نابودي است. چشمه‌‌اي كه تنها سه نمونه آن در دنيا وجود دارد، آن دو نمونه در حال حاضر در بهترين شرايط نگهداري قرار دارند اما نمونه‌اي كه در مازندران ايران واقع شده هيچ‌گونه حفاظتي بر روي آن انجام …

نجمه جمشیدی
چشمه‌ باداب سورت يكي از اين آثار است كه به‌دليل بي‌توجهي به آن در حال نابودي است. چشمه‌‌اي كه تنها سه نمونه آن در دنيا وجود دارد، آن دو نمونه در حال حاضر در بهترين شرايط نگهداري قرار دارند اما نمونه‌اي كه در مازندران ايران واقع شده هيچ‌گونه حفاظتي بر روي آن انجام
نشده است.  تنها راه دسترسي به آن خاكي و صعب‌العبور است كه همين مسئله باعث شده گردشگران با خودرو و حتي تراكتور به داخل چشمه تردد كنند همچنين گردشگران نیز بدون توجه به اصول و مقررات به راحتی با کفش به داخل چشمه می‌روند. این در حالی است که به دلیل شرایط و موقعیت خاص این چشمه نباید به آن وارد شد.
مازندران علی‌رغم وجود پتانسیل‌های خدادادی مانند دریا و جنگل نتوانسته به آنچه شایسته مردم این استان است، برسد. آنچه امروزه مازندرانی‌ها به تماشا نشسته‌اند، نابودی جنگل و دریا و افزایش نرخ بیکاری در نبود مدیریت است.
گردشگری، صنعتی که در ایران نادیده گرفته شده
امروزه گردشگری دومین صنعت دنیا با گردش مالی ۱۲۰۰ میلیارد دلار بعد از صنعت نفت  است؛ صنعتی که تاکنون در ایران نادیده گرفته شده است. به‌گفته بسياري از كارشناسان گردشگري، ما در كشور بسياري از فرصت‌ها را در طول سه دهه بعد از انقلاب در این بخش از دست داده‌ایم و این نشانه بی‌توجهی مسئولان است و در طول دولت‌های نهم و دهم بیشترین فرصت از صنعت گردشگری گرفته شد.
مازندران نیز مانند دیگر استان‌های کشور از این قضیه مستثنا نیست و شاید بتوان گفت پیشتاز نیز بوده است چراکه وجود دریا، جنگل و اماکن تاریخی جاذبه‌های این استان را صدچندان و آن را به یکی از بی‌نظیرترین مناطق در کشور تبدیل کرده است. می‌توان گفت استان مازندران و گیلان به‌تنهایی ۵۰ درصد ظرفیت گردشگری را دارند.
تخریب آثار باستانی و جاذبه‌های طبیعی مازندران
نماینده مردم ساری و میانرود در مجلس نیز درباره مشکلات حوزه گردشگری مازندران به «قانون» گفت: مازندران در بخش گردشگری بسیار مهجور مانده است علی رغم وجود طبیعت بکر، دریا و آثار باستانی. شاید بتوان گفت به‌دلیل وجود همین فراوانی جاذبه‌های طبیعی و آثار باستانی در حق بسیاری از این آثار اجحاف شده است. در میان هزاران جاذبه طبیعی و غیرطبیعی استان مازندران، به جرأت می‌توان گفت اکثر جاذبه‌های آن در حال نابودی است و هیچ متولی و مسئولی وجود ندارد که پیگیر مسئله باشد.
گوهرتپه به حال خود رها شده
در چند کيلومتری آشوراده، شهر ۵هزار ساله گوهرتپه در حال نابودی است.  به‌عنوان مثال در چند کیلومتری آشوراده‌ای که ایجاد مجتمع‌های گردشگری آن بحث و حاشیه‌های فراوانی به‌دنبال داشت، منطقه شگفت‌انگیز گردشگری گوهرتپه با بقایای تمدنی کهن که یک شهر ۵ هزار ساله در درون آن مدفون است، وجود دارد. این تپه در حال حاضر به حال خود رها شده ، مشابه این تپه در شیراز و همدان وجود دارد که سازمان میراث فرهنگی از آن محافظت می‌کند.
چشمه‌هاي باداب سورت در حال نابودي است
محمد دامادی افزود: به گفته کارشناسان تنها سه چشمه ژئوپارک در دنیا وجود دارد که یکی از آنها در ایران به‌نام چشمه‌ باداب سورت است. برای رفتن به این چشمه تنها یک جاده خاکی ناهموار وجود دارد که باید پیاده به آنجا رفت.  متاسفانه مسئولان هیچ اقدامی برای حفاظت از این چشمه انجام نمی‌دهند. به دلیل خاکی و صعب‌العبور بودن جاده بارها شاهد تردد گردشگران با تراکتور در درون این چشمه بوده‌ایم و گردشگران نیز بدون توجه به اصول و مقررات به راحتی با کفش به داخل چشمه می‌روند. این در حالی است که به دلیل شرایط و موقعیت خاص این چشمه نباید به آن وارد شد.
چرا مردم به مسائل مازندران حساس نیستند
او گفت: حال پرسش این است، آیا سی‌وسه پل اصفهان و تخت‌جمشید شیراز و چندین آثار باستانی و طبیعی دیگر تنها مال ساکنان شهرشان است؟ آیا همه مردم ایران نسبت به مسائل آنها حساسیت ندارند؟ چرا نباید چنین نگاهی به محیط‌زیست و میراث فرهنگی مازندران وجود داشته باشد؟  باید به مازندران به‌عنوان منابع ملی نگاه کنیم. مازندران برای ساکنانش بیشتر شبیه به ملک اجاره‌ای برای دیگر مردم ایران است، به‌همین دلیل نیازمند بودجه و برنامه‌ریزی ملی است.
اگر بخواهیم اقتصاد بدون وابستگی به نفت را توسعه دهیم، مازندران می‌تواند پایلوت این طرح باشد.
مازندران فاقد زیرساخت گردشگری
همچنين علي‌آقازاده، مديرعامل پيشين سازمان ايران‌گردي و جهان‌گردي در گفت‌وگو با قانون با اشاره به‌نبود نقشه راه در حوزه گردشگری مازندران گفت: متاسفانه به‌دلیل کم‌توجهی مسئولان استان علی‌رغم اینکه مازندران را می‌توان قطب گردشگری کشور و خاورمیانه دانست، هیچ‌گونه سرمایه‌گذاری پایداری در حوزه گردشگری انجام نشده است. حتی می‌توان گفت مازندران فاقد زیرساخت‌های گردشگری است و آنچه امروزه مسئولان آن را به‌عنوان زیرساخت گردشگری می‌دانند بسیار ضعیف و به‌دلیل اقلیم آن به‌وجود آمده نه در چارچوب اصول مدرن صنعت توریسم و با نگاه به اهداف توریسم نبوده است.
آقازاده ادامه مي‌دهد: مردم این استان نیز همپای مسئولان استان در این بی‌توجهی نقش داشته‌اند چراکه آنها با ساخت‌وساز و تغییرکاربری‌های غیرمجاز باعث نابودی جنگل‌ها و زمین‌های کشاورزی شدند و همچنین مردم نقش بسیار مهمی در سالم نگه داشتن طبیعت دارند.
توسعه صنایع اشتباه محض است
او با اشاره به ضرورت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری عنوان كرد: دید مسئولان استان تاکنون اشتباه بوده و به‌جای ایجاد و توسعه صنعت گردشگری که متناسب با اکوسیستم این منطقه است به توسعه صنایع آلاینده پرداخته‌اند. اگر در این استان برای صنعت گردشگری برنامه‌ریزی نشود، ما نمی‌توانیم به محیط‌زیست و اشتغالزایی کمک کنیم. توسعه صنایعی مانند فولاد، خودروسازی و دیگر صنایع آلاینده یک اشتباه محض است. ضربه‌های هولناکی به محیط‌‌زیست با توسعه صنایع می‌زنیم.  اگر این هزینه را برای توسعه صنعت گردشگری داشته باشیم مي‌توانيم درآمد پایدار، اشتغال و توسعه در کنار محیط‌زیست سالم داشته باشیم.
آقازاده یادآور شد: آب‌های ارزشمند استان آلوده شده و این اتفاق باعث نابودی جنگل‌ها شده است. مازندران به‌عنوان چشم و چراغ محیط‌زیست و طبیعت کشور در حال نابودی است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا