استفاده از شبیه‌سازهای آموزشی در کشور محدود است

دبیر شورای آموزش پزشکی عمومی و معاون امور آموزشی دانشگاه علوم‌پزشکی هوشمند با بیان اینکه از شبیه‌سازها به طور محدود در امر آموزش استفاده می‌کنیم، اظهار کرد: می‌بایست برای این زمینه در کشور برنامه‌ریزی کنیم.

موبنا-دکتر بابک ثابت دیوشلی در دومین روز برگزاری کنفرانس آموزش پزشکی با اشاره به این که مباحث مطرح شده در این سمپوزیوم از برنامه مباحث بسیار مهمی هستند که ما همواره با آن در چالش هستیم گفت: موضع اصلی این سمپوزیوم، سیاست‌های کشورهای مختلف در به کارگیری فرآیندهای جدید جراحی در سیستم درمانی و نحوه آموزش آنها است.

وی با بیان اینکه مساله مهم این است که فناوری‌ها همواره در حال تغییر هستند، افزود: جراحان رشته‌های مختلف، متخصصان رادیولوژی مداخله‌ای، متخصصان گوارش، ارتوپدی، زنان، جراحان کودکان، پلاستیک و … همه با فرآیندهای جدیدی مواجه هستند و باید بدانیم که چطور آنها را آموزش دهیم و ارزشیابی کنیم و اثربخشی فناوری‌های جدید را ببینیم. نمی‌توان فناوری‌های جدید را نادیده گرفت و باید با آنها همراه شد تا بهترین و مناسب‌ترین مراقبت‌ها را در اختیار بیماران قرار دهیم.

دبیر شورای آموزش پزشکی عمومی ادامه داد: زمانی که روش جراحی جدیدی قرار است در سیستم به کار گرفته شود باید از نظر اثر بخشی ارزشیابی شود. بر اساس شواهد بی خطر بودن و ایمن بودن آن باید مورد بررسی قرار گیرد و مطمئن شویم که این روش برای بیماری خطری ندارد. مهم است به یاد داشته باشیم که ما باید بیمار و بیماری را درمان کنیم و نباید تمرکز ما روی تکنولوژی قرار گیرد در غیر این صورت ممکن است به بیمار آسیب وارد کنیم. برای به کارگیری یک روش جراحی جدید یا یک ابزار جدید با هدف افزایش ایمنی بیمار و به حداقل رساند آسیب‌ها، فرآیند آموزش همراه با نظارت ابتدا با شبیه‌سازها شروع و رفته رفته به صورت عملی منتقل می‌شود.

دکتر ثابت با بیان اینکه آموزش باید مدون باشد و آموزشی فردی خیلی توصیه نمی‌شود، افزود: برای یک فرآیند جدید تکیه بر یک نفر ما را هدف می‌رساند و کل تیم نیاز به آموزش دارند. تاکید روی آموزش مدوام و توانمندسازی همواره اشاره می‌شود و همراه با نظارت، ارزشیابی سالانه و مداوم باشد.

وی با بیان اینکه اگرچه استفاده از تکنولوژی در فرآیند درمان مفید است اما آسیب‌هایی هم دارد، ادامه داد: ممکن است نتوانید حداقل خدمات را برای بیماران داشته باشید. به عنوان مثال زمانی که روش جراحی جدیدی را شروع می‌کنیم و تمرکز را روی جراحی رباتیک قرار می‌دهیم، ممکن است مهارت قبلی که روش جراحی سنتی بود را فراموش کنیم و اگر آسیب ببیند و در دسترس نباشد ما نمی‌توانیم درمان مناسب را برای مریض داشته باشیم.

دکتر ثابت افزود: برخلاف دوره آموزش مدون دستیاری، جراحان فارغ‌التحصیل بر اساس وقت و زمانی که دارند سعی می‌کنند مهارت‌های جدیدی را کسب کنند. این مهارت‌ها باید بر اساس میزان اثر بخشی و کاهش آسیب به بیماران همراه باشد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هوشمند، وی در پایان با اشاره به تاکید بر لزوم استفاده از شبیه‌سازها در آموزش گفت: ما در حال حاضر به طور محدود از شبیه‌سازها استفاده می‌کنیم و جا دارد در این زمینه در کشور خودمان برنامه‌ریزی کنیم. فرآیندهای جدید، برای حفظ سلامت بیماران بر اساس شبیه‌سازها و دوره‌ها و کارگاه‌هایی به این صورت آموزش داده می‌شود. امیدوار هستیم بتوانیم چنین سیستمی را جایگزین سیستم‌های آمنوزشی سنتی قرار دهیم.

دکمه بازگشت به بالا