شاسی بلند جدید کادیلاک با طراحی متفاوت و نمایشگر قطری ۳۳ اینچی! (+تصاویر)

دماغه این خودروی الکتریکی المان های نوری خلاقانه ای دارد که با روشن شدن چراغ ها و لوگوی کادیلاک یک منظره جدید و غیر تکراری در صنعت خودرو را پیش روی خود خواهیم داشت.

مجله آنلاین موبنا؛ مازیار دانیالی – مدتی قبل در مطلبی تحت عنوان “۱۰ شاسی بلند خبرساز” به معرفی تعدادی از کراس اوورها و شاسی بلندهای مطرح صنعت خودرو که احتمالا در آینده نزدیک وارد خط تولید انبوه خواهند شد، پرداختیم. یکی از محصولات نامبرده در لیست مذکور؛ کادیلاک لیریک بود که جنرال موتورز برای راه اندازی خط تولید آن ۲.۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده است. به تازگی تصاویر بیشتری از این محصول منتشر شده که تا به امروز پروژه آن پیشرفت ۸۵ درصدی داشته است. در مطلب امروز نگاهی به جزئیات جدید آن خواهیم داشت.

همانطور که قبلا اشاره شد؛ لیریک یک محصول کاملا الکتریکی است و این روزها درباره وسایل نقلیه الکتریکی زیاد صحبت می شود ولی مهمترین عامل جذابیت خبر لیریک به برند آن باز می گردد! کادیلاک طی دوران فعالیت خود پرچمدار طراحی خاص و اشرافی بوده و البته در زمینه فناورانه های خودرویی نیز پتنت های* متعددی را در اختیار دارد.

طراحی متفاوت 

لیتریک ۲۰۲۳ در نگاه اول یک کراس اوور چابک به نظر می رسد که در قسمت دماغه طراحی کاملا متمایزی را ارائه داده است. اینجا خبری از چراغ های اصلی افقی نیست و به جای آن از الگوی عمودی بسیار باریک استفاده شده است. مه شکن ها نیز درحالت یک خط موازی کنار نوار ال ایی دیی چراغ های اصلی قرار دارند.

گریل(جلوپنجره) بسته این خودروی الکتریکی نیز المان های نوری خلاقانه ای دارد که با روشن شدن آن و لوگوی کادیلاک  یک منظره جدید و غیر تکراری در صنعت خودرو را پیش روی خود خواهیم داشت.

در نمای جانبی مهمترین ویژگی را باید ستون های مخفی اتاق دانست که فقط با نوار کرومی -خط سیر شیب سقف- قابل شناسایی است. دستگیره های درب ها کمی پایین تر و موازی با خط شانه نیز هماهنگی کاملی با شرایط ستون ها و سقف دارند.

در ستون آخر، کادیلاک از یک طراحی جدید استفاده کرده که الگوی فست بک را با افزودن یک چراغ L شکل به انتهای بدنه رسانده است. در قسمت عقب نیز دو چراغ عمودی خطی در هماهنگی با دماغه خودرو، طرفین بامپر(سپر) قرار گرفته است تا در مجموع یک الگوی کوآد(چهارتایی) جدید معرفی شود. باید منتظر ماند تا کمپانی های چینی به سرعت این الگو را در محصولات جدید خود کپی کنند زیرا آنها پیش از این علاقه خاصی به الگوی T شکل کادیلاک نشان داده اند.

نمایشگر ۳۳ اینچی! 

در رابطه با فناوری های کابین اطلاعات خاصی منتشر نشده اما در تصاویر مشخص است که بزرگترین نمایشگر سیستم سرگرمی قطری(حرکت در عرض اتاق از سمت راننده به سمت شاگرد) به اندازه ۳۳ اینچ برای لیریک استفاده شده است که اینجا هم کادیلاک یک رویکرد جدید فناورانه را به نمایش گذاشته است.

این نمایشگر عظیم توانایی نمایش بیش از ۱ میلیارد رنگ را در اختیار دارد و تمامی اطلاعات مورد نیاز راننده و سیستم سرگرمی را نمایش می دهد.

حضور آخرین نسخه سوپر کروز جنرال موتورز، نمایشگر هدآپ، پارک ریموت و دیگر فناوری های روز نیز در آن قطعی است.

برای باطری این کراس اوور لوکس از فناوری اختصاصی جنرال موتورز با نام اولتیوم استفاده خواهد شد. باتری ۱۰۰ کیلووات ساعتی لیریک برد حرکتی ۴۸۲ کیلومتر را تضمین می کند و این باتری از فناوری شارژ سریع نیز پشتیبانی خواهد کرد.

درباره میزان خروجی پیشرانه و گشتاور آن هنوز اطلاعات رسمی ارائه نشده است. برخی منابع قیمت این محصول را کمتر از ۷۵ هزار دلار پیش بینی کرده اند.

 

* این برند اولین اتاق کاملا متصل به شاسی را در سال ۱۹۱۰ میلادی معرفی و تولید کرد. تنها ۲ سال بعد اولین سامانه الکتریکی خودرو شامل استارت و روشنایی را ارائه کرد. در سال ۱۹۱۵ نوآوری هایی را در زمینه خنک سازی موتور و در سال ۱۹۲۲ اولین سیستم کنترل حرارت کاربراتور را معرفی کرد.

اما ظاهرا سرعت بالای مهندسان کادیلاک در معرفی فناوری های نوین خودرویی توقفی نداشت زیرا در سال ۱۹۲۳ میلادی اولین موتور ۸ سیلندر را تولید کردند. در سال ۱۹۲۸ اولین کمپانی در جهان بود که خودرو با سقف تمام فلزی را تولید کرد که امنیت سرنشینان را به میزان بسیار چشمگیری افزایش داد. در همین سال کادیلاک نخستین سیستم جعبه دنده چرخ دنده ای را نیز معرفی کرد که عملا تحول عظیمی در صنعت خودرو ایجاد کرد.

در سال ۱۹۳۰ اولین پلتفرم موتور ۱۶ سیلندر را طراحی کرد و بدنبال آن اولین موتور ۱۲ سیلندر جهان را نیز تولید کرد.

تعداد اولین هایی که کادیلاک در صنعت خودرو معرفی می کرد آنقدر زیاد بود که پایانی نداشت! در ابتدای دهه ۴۰ میلادی این برند اولین جعبه دنده اتوماتیک را نیز روی یکی از محصولات خود نصب و روانه بازار کرد. البته دراین میان باید سیستم تهویه هوای داخل خودرو را نیز به کادیلاک ارتباط دهیم زیرا تهویه اتوماتیک هوشمند که با دمای محیط خود را هماهنگ می کرد را نیز کادیلاک برای اولین بار معرفی کرد.

نخستین خودروهای جهان که مجهز به کیسه هوا شدند را نیز کادیلاک در فاصله سال های ۷۴ تا ۷۷ میلادی روی خط تولید خود داشت! و البته بازهم می توان درباره ویژگی هایی که کادیلاک را از دیگر خودروهای جهان متفاوت می کند، نوشت اما به هرترتیب خودروهای پیشرفته امروز به نوعی در حال استفاده از فناوری هایی هستند که توسط کادیلاک به صنعت خودرو معرفی شده است.

 منبع: عصرایران

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا