شکایتهای مردمی کار دست شرکت مخابرات داد
یکی از علل اصلی عدم تمدید پروانه شرکت مخابرات ایران، شکایات مردمی در سامانه ۱۹۵ حول محور سرعت اینترنت خانگی است؛ خدمتی که باید طی چند سال گذشته از بستر سیمی به بستر پرسرعت فیبر نوری منتقل میشد.
موبنا – چند روزی هست که مسئله عدم تمدید پروانه شرکت مخابرات توسط رگولاتوری در مرکز توجه رسانهها قرار گرفته است. با اینکه روند شکل گیری مخابرات در ایران به سالها قبل بر میگردد اما بعد از دهه ۸۰ فعالیت آن قانونمندتر شده است.
سه شنبه هفته گذشته ۱۳ تیرماه نامهای مبنی بر عدم تمدید پروانه شرکت مخابرات ایران در فضای مجازی منتشر شده که امضای رئیس رگولاتوری پای آن ثبت شده بود و مخابرات صحت آن را تایید کرد. در این نامه آمده است که اعتبار پروانه « ارائه خدمات تلفن همراه، تلفن ثابت و ارتباطات دادهها » را امکانپذیر ندانسته بود.
در قانون آمده که پروانه فعالیت شرکت مخابرات ایران، به استناد تبصره ۳ ماده ۸ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مصوب ۱۳۸۲/۹/۱۹ مجلس شورای اسلامی، توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مورد تایید قرار میگیرد. بر اساس قانون مدت اعتبار این پروانه به مدت ۱۵ سال میباشد و در اساس نامه آمده است وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات میتواند پروانه را بنا به درخواست به محض اینکه وزارت و دارنده پروانه به طور کتبی در این خصوص به توافق برسند یا در صورتی که طبق مفاد موافقتنامه پروانه، به ویژه ماده ۱۹ آن تعلیق یا لغو کند. در یکی از بندهای این اساسنامه قید شده است که وزارت ارتباطات میتواند پروانه را بنا به درخواست دارنده پروانه برای دو دوره ۵ ساله تمدید کند، مشروط بر آنکه دارنده پروانه حداقل یک سال قبل از انقضای مدت اعتبار پروانه که حسب مورد ممکن است تمدید شده باشد، تمدید آن را درخواست کند.
سال گذشته مکاتباتی مبنی بر تمدید اعتبار پروانه فعالیت بین شرکت مخابرات و رگولاتوری انجام شده بود اما در نهایت رگولاتوری، تمدید پروانه را منوط بر انجام شروطی کرد که از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام شده بود.
وزیر ارتباطات و فناوری ارتباطات هم در حاشیه جلسه هیئت دولت درباره شرط صدور پروانهی جدید برای شرکت مخابرات ایران تصریح کرد: این شرکت باید خودش را با شرایط جدید تطبیق دهد؛ اگر شرکت مخابرات تضمینهای لازم برای ارتقای کیفیت شبکهی خود و بهبود خدمترسانی به مردم را ارائه دهد، کاملا آماده هستیم که در قالبی جدید به این شرکت پروانه بدهیم.
زارع پور اعلام کرد که با وجود این مشکلات، وزارت ارتباطات پروانهی این شرکت را تمدید نخواهد کرد و افزود: انتهای این ماه پروانهی شرکت مخابرات منقضی میشود. اگر این شرکت به تعهدات خود برای افزایش کیفیت شبکه عمل نکند، دلیلی برای تمدید پروانه این شرکت نمیبینیم.
شروط اعلام شده به شرکت مخابرات ایران شامل اجرای مصوبه بیتاستریم، ارائه بهروز تلفن و دیتا در شهرها، ارائه خدمات به روستاهای قطع ارتباط شده، پرداخت و تعیین تکلیف تعهدات مالی (تسهیم درآمد، جرایم و نامبرینگ)، راهیابی کدهای خدماتی، رانژه برای سایر اپراتورها، تأمین الزامات نظارتی و ایجاد دسترسی برخط، تفکیک ترافیک، خروج از PCM، شکایت ثبت شده در سامانه ۱۹۵ و تبدیل وضعیت ایثارگران را شامل میشد که به دلیل عدم رعایت آنها در نهایت رگولاتوری تصمیم به عدم تمدید پروانه مخابرات میگیرد.
محمدرضا بیدخام مدیرکل ارتباطات و امور بین الملل شرکت مخابرات، پس از رسانهای شدن نامه رگولاتوری، در گفتگو با خبرگزاری فارس اعلام گفت: «در محتوای نامه و موارد اشاره شده خلاءهای قانونی و حقوقی زیادی وجود دارد، که این دلایل هیچ کدام از دلایل مصادیق عدم تمدید پروانه شرکت مخابرات نیست؛ و به نظر میرسد تهیه کنندگان نامه باید تمرکز بیشتر بر روی قوانین و مقررات پروانه شرکت مخابرات ایران داشته باشند؛ بدون شک، پاسخهای مستدل و مستند شرکت مخابرات قطعا مسیر تمدید پروانه این شرکت هموار خواهد شد.»
وی درخصوص ارائه مستندات به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد: «این مستندات به زودی تنظیم و در اختیار این وزارتخانه قرار خواهد گرفت.»
وزیر ارتباطات: متأسفانه دوستان در شرکت مخابرات به تعهداتشان عمل نکردند و اولین نمونهی نارضایتی مردم در مرکز رسیدگی به شکایتهای ۱۹۵، شکایت از تلفن ثابت و اینترنت ثابت مخابرات است.
صدای مردم از ۱۹۵ به گوش مسئولین میرسید
شاید برخی شرایط ذکر شده در نامه رگولاتوری اصطلاحات تخصصی باشد اما بدون شک حوزه ارتباطات، اینترنت ثابت و تلفن ثابت از مواردی است که بیشتر مردم درگیر آن هستند و حتی در سامانه ۱۹۵ هم شکایات خود را ثبت کرده باشند.
سامانه پاسخگویی ۱۹۵ در آذر سال ۱۳۹۲ به دستور وزیر ارتباطات وقت و توسط ازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی راهاندازی شد. هدف از راهاندازی این سامانه ارئه خدمات و رسیدگی به شکایتهای مردمی درخصوص تلفن ثابت، تلفن همراه، اینترنت ثابت، خدمات پستی و دفاتر پیشخوان به صورت شبانه روزی بوده است.
یکی از مشکلات مردم در تلفن ثابت قطع یک طرفه و دو طرفه بدون اخطار قبلی میباشد؛ بسیاری از کاربران تلفن ثابت اجاره نشین هستند و برای وصل دوباره تلفن ثابت نیاز است تا مالک خط به مرکز مخابرات مراجعه کند، جدا از مسئله یافتن مالک برای انجام چنین کاری باید به صفهای طولانی و عدم پاسخ دهی مناسب از سوی مخابرات مناطق اشاره کرد. از سوی دیگر هر بار قطعی تلفن ثابت موجب قطع اینترنت خانگی هم میشود که مشکلات خود را دارد.
از سوی دیگر، با وجود اینکه مسئولین مخابراتی از سرعت روند ثبت نام تا اتصال خطوط جدید تلفن ثابت میگویند اما در عمل شاهدیم که واگذاری خط جدید بسیار زمانبر است و گاهی متقاضیان باید تا یک ماه یا بیشتر منتظر باشند.
نگاهی به گزارشات منتشر شده در سامانه ۱۹۵ در پایان سال ۱۴۰۱ نیز نشان میدهد میانگین زمان رسیدگی به شکایات این اپراتور ۸.۱۰ روز بوده است.
اینترنت ثابت در انحصار مخابرات
اینترنت خانگی برای بسیاری از ما آشنا است و از خدمات آن استفاده میکنیم اما آیا همه از خدمات آن راضی هستند؟ سرعت پایین و قطعی در آن باعث بروز مشکلاتی برای مشترکین خصوصا دانش آموزان و دانشجویان میشود. شرکت مخابرات به عنوان متولی ارائه خدمات اینترنت خانگی متعهد است بهترین سرعت را در اختیار کاربران قرار دهد در حالیکه هنوز چنین موضوعی محقق نشده است. بخش عمدهای از شکایات ثبت شده حکایت از نارضایتی مردم نسبت به سرعت اینترنت ثابت دارد که اوج آن مربوط به دوره پاندمی کرونا است؛ هر چند هنوز هم آمار بالایی از شکایات را به خود اختصاص داده است. در یک ماه گذشته بیش از ۲۵۰ گزارش از عدم تضمین کیفیت سرویس ارائه شده، عدم جمع آوری سرویس و تاخیر در نصب و راه اندازی در سامانه ۱۹۵ ثبت شده است.
گزارش یک ماهه از ثبت شکایات در سامانه ۱۹۵
وحید ابوالقاسمی کارشناس ارشد فناوری اطلاعات در گفتگو با خبرگزاری فارس، درخصوص علل کندی اینترنت مخابرات در کشور و خصوصا در کلان شهرهایی همچون تهران، گفت: عوامل مختلفی در این اختلال دخیل هستند که باید به صورت جزئی به آن پرداخته شود.
وی افزود: در حوزه اینترنت خانگی و شبکه تلفن داخلی اگر قرار باشد یک بررسی ساده انجام دهیم خواهیم دید بستر عظیمی از ساختار مخابرات ما سیمی است، هرچند وعدههای زیادی داده شده که اینترنت ثابت در بستر فیبر نوری قرار گیرد اما هنوز به طور کامل میسر این اتفاق محقق نشده است.
ابوالقاسمی درخصوص سرعت اینترنتهای خانگی نیز اظهار کرد: در حوزه اینترنت خانگی یا همان ADSL، مخابرات به عنوان ارائه دهنده خدمت نهایتا ۱۶ مگ پهنای باند در اختیار کاربران قرار میدهد و این ۱۶ مگ زیر بستر فرسوده سیمی و بعضا به دلیل بعد مسافت زیاد از محل کاربر تا مرکز مخابرات ( کم بودن ایستگاههای مخابراتی) به ۲ مگ میرسد که به دلیل سرعت پایین عملا به درد کاربر نمیخورد، در حقیقت بخش عمده کندی اینترنت ما به دلیل فرسودگی سیمهاست و ناگزیر هستیم که با سرعت به سمت فیبر نوری حرکت کنیم.
این کوتاهی مخابرات در ارتقاء زیرساخت فنی برای ارائه اینترنت پرسرعت، یکی از همان دلایلی است که در بحث عدم تمدید پروانه مخابرات توسط وزیر ارتباطات مطرح شد. زارعپور با انتقاد از عدم مشارکت شرکت مخابرات در پروژهی فیبر نوری، گفت: در حال حاضر، پروژهی اصلی و محوری ما طرح فیبر نوری منازل و کسبوکارها است که هشت اپراتور کار روی آن را شروع کردهاند؛ اما شرکت مخابرات هنوز اقدامی نکرده است.
مناطق سبز رنگ تحت پوشش فیبر نوری است
با توسعه تکنولوژی و فناوریها، امروز نیاز است تا عموم مردم تحت شبکه یکپارچه از اینترنت پر سرعت بهره ببرند و اینترنت فیبر نوری این امکان را فراهم میکند، اما با نگاهی به گستردگی اینترنت بر بستر فیبر در کلان شهر تهران نشان از پراکندگی آن میدهد.
منبع: فارس