قدرتمندترین تانک‌های جهان: از آرماتای روس تا پلنگ سیاه کره‌ای (+عکس)

موبنا؛ محمدمهدی حیدرپور – تانک های مدرن در حال ورود به نسل چهارم خود هستند اما بیشتر تانک های غربی همچنان از نسل سوم هستند. البته این تانک ها به استاندارهای نسل چهارم ارتقا یافته اند و به طور مداوم فناوری های به روز را دریافت می کنند تا در خدمت باقی مانده و توانایی حضور در میدان های نبرد مدرن را داشته باشند. در ادامه با ۱۰ مورد از قدرتمندترین تانک های جهان بیشتر آشنا می شویم.

تی-۱۴ آرماتا – روسیه

 

تانک کاملا جدید تی-۱۴ آرماتا نسل بعدی (نسل چهارم) تانک جنگی اصلی روسیه است و به طور بالقوه می تواند بهترین تانک حال حاضر جهان باشد. با وزنی حدود ۵۵ تن، تی-۱۴ آرماتا از تحرک خوبی برخوردار است و به یک توپ اصلی ارتقا یافته جدید مجهز شده است. سلاح اصلی این تانک توپ ۱۲۵ میلیمتری ۲ای۸۲-۱ام است و از سلاح های دیگر آن می توان به یک مسلسل کورد ۱۲.۷ در ۱۰۸ میلیمتری با ۳۰۰ گلوله و یک مسلسل ۷.۶۲ در ۵۴ میلیمتری Pecheneg PKP یا یک مسلسل پی‌کی‌تی‌ام با ۱,۰۰۰ گلوله اشاره کرد.

تانک تی-۱۴ آرماتا به یک سامانه حفاظت فعال مجهز است و تعداد خدمه آن سه نفر است. برجک این تانک بسیار کوچک است که آن را به هدفی کوچک‌تر تبدیل می کند. این تانک به یک پیشرانه دیزلی ۱,۵۰۰ اسب بخاری با حداقل عمر مفید ۲,۰۰۰ ساعت مجهز شده است.

ام۱ای۲سی آبرامز (SEPv3) – آمریکا

 

همه تانک های غربی در این فهرست از نسل سوم هستند اما به استانداردهای نسل چهارم ارتقا یافته اند. تانک ام۱ آبرامز از سال ۱۹۷۹ در خط تولید قرار دارد و مدل های اولیه آن همه کنار گذاشته شده اند.

ام۱ای۲سی آبرامز (SEPv3) از جدیدترین نسخه های این تانک است که دارای ویژگی های پیشرفته ای از جمله سامانه حفاظت فعال تروفی است. سلاح اصلی این تانک یک توپ ۱۲۰ میلیمتری ام۲۵۶ای۱ با لوله بدون خان است که گلوله های مختلفی از جمله گلوله اورانیوم ضعیف شده ام۸۲۹ را شلیک می کند.

لئوپارد ۲ای۷+ – آلمان

 

در دوران جنگ سرد، ساخت تانک های لئوپارد و آبرامز به عنوان یک پروژه مشترک بین آلمان غربی و آمریکا شکل گرفت. اما در نهایت این کشورها تصمیم گرفتند تا مسیرهای جداگانه ای را در پیش گرفته و تانک های جنگی اصلی خود را به طور مستقل توسعه دهند.

امروزه لئوپارد ۲ یکی از تانک های غربی با بیشترین میزان صادرات است و پس از تانک های آبرامز آمریکایی بیشترین میزان تولید را بین تانک های غربی به خود اختصاص داده است. لئوپارد ۲ای۷+ پیشرفته‌ترین و مدرن‌ترین مدل این تانک محسوب می شود و می تواند مهمات HE قابل برنامه ریزی را شلیک کند.

مرکاوا IVm ویندبریکر – اسرائیل 

 

تانک جنگی مرکاوا می تواند به عنوان یک نفربر زرهی نیز عمل کند. مرکاوا IVm ویندبریکر پیشرفته‌ترین نوع از این تانک است و به سامانه حفاظت فعال پیشرفته تروفی مجهز شده که حتی آمریکایی ها از این سامانه در تانک های خود استفاده می کنند.

لکلر اکسالآر – فرانسه

 

همانند تانک تی-۱۴ آرماتا روسیه، تانک فرانسوی لکلر دارای سه خدمه است. لکلر از سال ۱۹۹۱ در خط تولید قرار دارد و مزیت سبک بودن نسبی را با وزن حدود ۵۵ تن حفظ کرده است.

وزن سبک افزون بر کاهش خطر گیر افتادن در گل، قدرت تحرک بیشتر و امکان عبور از پل ها را به تانک جنگی لکلر می بخشد. این تانک به یک توپ ۱۲۰ میلیمتری مدل اف۱ با لوله بدون خان، یک مسلسل سنگین ۱۲.۷ میلیمتری کواکسیال ام۲، و یک مسلسل ۷.۶۲ میلیمتری مجهز است. لکلر اکس‌ال‌آر بروزترین نوع از این تانک فرانسوی است.

چلنجر ۲ سیالئیپی – انگلیس

 

ارتش بریتانیا نیز با معرفی چلنجر ۲ سی‌ال‌ئی‌پی، تانک نسل سومی خود را به استانداردهای نسل چهارم ارتقا داده است. یکی از ویژگی های نسبتا عجیب این تانک توپ اصلی آن است.

چلنجر ۲ از یک توپ ۱۲۰ میلیمتری با لوله خان‌دار استفاده می کند. بیشتر تانک های جنگی از توپ هایی با لوله صاف استفاده می کنند. همچنین، این تانک به یک مسلسل ۷.۶۲ میلیمتری ال۹۴ای۱ ئی‌اکس-۳۴ و یک مسلسل ۷.۶۲ میلیمتری ال۳۷ای۲ مجهز شده است. این تانک توانایی حمل ۴,۲۰۰ گلوله ۷.۶۲ میلیمتری را دارد. سامانه تسلیحات کنترل از راه دور، مسلسل سنگین ۱۲.۷ میلیمتری یا پرتاب کننده نارنجک ۴۰ میلیمتری نیز می توانند روی تانک چلنجر ۲ نصب شوند.

تایپ ۱۰ – ژاپن

 

تایپ ۱۰ تانک جنگی اصلی نسل چهارم ارتش ژاپن است که برای جایگزینی مدل های تایپ ۷۴ و تایپ ۹۰ طراحی شده است.

اگرچه این تانک از سال ۲۰۱۲ وارد خط تولید شده اما فقط ۱۰۴ عراده از آن تولید شده است، از این رو یکی از کمیاب‌ترین تانک های این فهرست محسوب می شود. تایپ ۱۰ دارای توپی جدید است که توسط شرکت ژاپن استیل ورکس توسعه داده شده است. این تانک گلوله های ارتقا یافته که به طور خاص برای آن طراحی شده اند را شلیک می کند.

تایپ ۹۹ای – چین

 

تانک جنگی اصلی تایپ ۹۹اس توسط چین توسعه یافته و برای جایگزینی مدل قدیمی تایپ ۸۸ ساخته شده است. این تانک از سال ۲۰۰۱ وارد خط تولید شده و مدل تایپ ۹۹ای از سال ۲۰۱۱ تولید می شود.

بیش از چهار هزار عراده تانک تایپ ۹۹ تولید شده اند که آن را به یکی از پر تعدادترین تانک های این فهرست تبدیل می کند اما همچنان فاصله قابل توجهی با تانک آبرامز با تولید بیش از ۱۰ هزار عراده دارد. سلاح اصلی تایپ ۹۹ای یک توپ ۱۲۵ میلیمتری زدپی‌تی-۹۸ با لوله بدون خان و سامانه پر کردن اتوماتیک است. همچنین، این تانک به یک مسلسل ۱۲.۷ میلیمتری کیوجی‌سی-۸۸ و یک مسلسل کواکسیال ۷.۶۲ میلیمتری مجهز است.

تی-۹۰اماس – روسیه

 

تی-۹۰ یک تانک جنگی اصلی نسل سوم است که تولید آن از سال ۱۹۹۳ آغاز شد. این تانک اساسا مدل مدرن شده تانک تی-۷۲ است.

روسیه همواره توجه خاصی به تولید تانک داشته است. اتحاد جماهیر شوروی پیش از جنگ جهانی دوم بیش از هر کشور دیگری تانک در اختیار داشت، طی جنگ بیش از هر کشور دیگری تانک تولید کرد، و میزان تولید تانک آن طی جنگ سرد بیش از آمریکا بود. سلاح اصلی تانک تی-۹۰ یک توپ ۱۲۵ میلیمتری ۲ای۴۶ام با لوله بدون خان است و به یک مسلسل سنگین ضد هوایی ۱۲.۷ میلیمتری ان‌اس‌وی با قابلیت کنترل از راه دور نیز مجهز است.

کی۲ بلک پنتر – کره جنوبی

 

با برچسب قیمت ۸.۵ میلیون دلار برای هر تانک، کی۲ بلک پنتر یکی از گران‌ترین تانک های جنگی اصلی در جهان است. این تانک از سال ۲۰۱۳ وارد خط تولید شده و یکی از جدیدترین گزینه ها در دنیای تانک های جنگی محسوب می شود.

کی۲ بلک پنتر توسط شرکت هیوندای روتم تولید می شود و جایگزینی برای تانک های آمریکایی ام۴۸ پاتن در ارتش کره جنوبی است. این تانک با وزن حدود ۵۵ تن توانایی دستیابی به بیشینه سرعت ۴۳ مایل در ساعت (۶۹ کیلومتر در ساعت) را دارد. کی۲ بلک پنتر به یک توپ ۱۲۰ میلیمتری کالیبر ۵۵ سی‌ان۰۸ با لوله بدون خان مجهز شده است که دارای سامانه پر کردن اتوماتیک است، از این رو توانایی شلیکه ۱۰ گلوله در دقیقه را دارد. سلاح های ثانویه شامل یک مسلسل ۱۲.۷ میلیمتری کی۶ و یک مسلسل کواکسیال ۷.۶۲ میلیمتری می شوند.

 منبع: مجله تصویری سلاح
خروج از نسخه موبایل